Home > Hotel de Sterrenberg

Hotel de Sterrenberg

hotel de sterrenberg

16 januari 2018

Hotel de Sterrenberg in Otterlo, op de Veluwe, is compleet gerenoveerd en flink uitgebreid. In april 2017 is het vernieuwde hotel met wellness weer geopend. Voor het tegelwerk koos het projectteam voor Tegelgroep Nederland. “We kregen meteen het goede gevoel van ‘ze begrijpen het’,” vertelt Hans Bom. Samen met zijn vrouw Petra is hij al 25 jaar eigenaar van Hotel de Sterrenberg. 

 

hotel de sterrenberg

 

Van vader op dochter

Hans spreekt bevlogen. De liefde voor het vak spat er van af. Hij neemt alle tijd voor het gesprek en geeft de ruimte en vrijheid om op eigen tempo foto’s te maken van het hotel. Hans en Petra zijn dag en nacht bezig met het runnen van het hotel. Gelukkig heeft dochter Liset, afgestudeerd aan de hogere hotelschool, inmiddels een hoop taken overgenomen. “Ze is nu feitelijk al directeur. Daardoor heb ik een stapje naar de zijkant kunnen nemen. Dat bevalt mij trouwens ook erg goed,” vertelt Hans. Hotel de Sterrenberg heeft 49 mensen in dienst (ca. 30 fte).

 

hotel de sterrenberg

 

Gek op de Veluwe

Hans en Petra Bom kochten 25 jaar geleden het bestaande hotel. Hans: “We zijn altijd gek op de Veluwe geweest. Het gebied heeft veel te bieden en ligt op slechts 45 minuten rijden van Amsterdam. Je kunt hier uitstekend wandelen en fietsen. Naast het hotel ligt het Nationale Park de Hoge Veluwe met het Kröller Müller museum en het Jachtslot Hubertus. En iets verderop, op fietsafstand, Paleis Het Loo, het Openluchtmuseum, de Apenheul en Burgers Bush. Verder kent de Veluwe veel landgoederen en kastelen. Ook vind je hier veel watermolens met de geschiedenis van de papierindustrie.” De Veluwe is daarmee in trek bij zowel Nederlandse als internationale toeristen én bij zakelijke bezoekers.

 

hotel de sterrenberg

 

Toekomstbestendig

Kort na hun intrek hebben Hans en Petra enkele aanpassingen aan het pand doorgevoerd. Maar in 2016 was de tijd rijp voor een grootschalige renovatie en uitbreiding. “Er was niet één duidelijke aanleiding. Het was een optelsom van kleine knelpunten, die we in één klap konden verbeteren om te zorgen dat we weer toekomstbestendig zijn,” vertelt Hans. “We hadden 33 kamers, maar daarmee was het zwembad eigenlijk niet exploitabel. Daarbij zijn de verwachtingen van met name internationale gasten naar boven bijgesteld als het gaat om luxe en comfort. Zij verwachten grotere kamers, airco, koffiezetservice en een inloopdouche. Maar zeker zo belangrijk was het financiële plaatje. Voor de bank was het een grote pré dat onze dochter Liset in het managementteam is gekomen.”

 

hotel de sterrenberg

 

No-nonsense levensgenieters

Hotel de Sterrenberg is niet alleen gerenoveerd en uitgebreid, maar ook luxer geworden met onder meer een uitgebreid wellnesslandschap. Het hotel heeft nu 44 kamers, 7 vergaderzalen, 2 zwembaden, een wellness, fitnessruimte en een keuken met culinair hoog niveau (in 2017 gewaardeerd met een Bib Gourmand-onderscheiding*): restaurant Cèpes. Daarmee trekt het hotel levensgenieters met een toefje no-nonsense. (Inter)nationale gasten die hoge eisen stellen aan comfort, kwaliteit en hygiëne, maar ook houden van een persoonlijke benadering in een accommodatie met duidelijk eigen karakter. “Ons hotel is erg in trek bij Belgen, die onze prijs-/kwaliteitverhouding zeer waarderen. Het zijn fijne gasten die gewend zijn te betalen voor kwaliteit. Maar in de zomer praten we meer Engels dan Nederlands,” lacht Hans Bom. Opvallend is dat de nieuwe formule vooral aanslaat bij jongere bezoekers, waar de focus voorheen lag op 50-plussers. Hans: “Er zitten weekenden tussen dat ik me enorm oud voel. Dan ligt de gemiddelde leeftijd onder de 30.” Naast toeristen heeft het hotel nagenoeg evenveel zakelijke gasten.

 

“Het leuke aan dit gebouw is dat je ziet waar oud en nieuw samenkomen.”

 

Renovatie en uitbreiding

Hans en Petra konden de strook grond tegenover de nieuwe ingang, aan de andere kant van de weg, erbij kopen. Het parkeerterrein kon daardoor naar deze strook worden verplaatst. De vrijgekomen ruimte is bebouwd. Een deel van het oude hotel moest van de gemeente blijven staan. Met de nieuwbouw is het volume van het hotelgebouw bijna verdubbeld. In totaal zijn er 17 nieuwe grote luxe kamers bijgekomen. Vijf oude kamers zijn komen te vervallen om de doorgang naar het bestaande zwembad, de nieuwe fitnessruimte en het nieuwe wellnessgedeelte (met tweede zwembad) te realiseren. De overige 28 oude kamers zijn gerenoveerd. “Het leuke aan dit gebouw is dat je ziet waar oud en nieuw samenkomen. Daar ontstaan nisjes en hoeken. Het zijn eigenlijk kleine cadeautjes, die bijvoorbeeld worden gebruikt als zitje of extra vergaderplek,” vertelt Hans enthousiast.

 

hotel de sterrenberg

 

Green Key

Hans en Liset zaten vanaf het begin in het projectteam, samen met de architect (EVE architecten), interieurarchitect (Etiënne Bouten, B+B Interieurarchitectuur) en installateur (ITH). Als eerste is de haalbaarheid van het Green Key keurmerk onderzocht, hetgeen het geval bleek te zijn. Green Key is het internationale keurmerk voor duurzame bedrijven in de recreatie- en vrijetijdsbranche en zakelijke markt. Bedrijven met dit keurmerk doen er alles aan om het milieu te sparen, zonder dat hun gasten inleveren op comfort en kwaliteit. Zij gaan daarbij een stap verder dan de normale wet- en regelgeving vereist.

 

hotel de sterrenberg

 

Moderne, frisse materialen

“Vervolgens hebben Liset en ik een wensenpakket samengesteld. We wilden de kracht en persoonlijkheid van de kleine hotels en de professionaliteit van de grote. Met die combinatie én de goede ligging denken we een sterk product te hebben,” licht Hans toe. “We wilden een hotel met een natuurlijke, moderne en frisse uitstraling. Hygiëne vinden we heel belangrijk. Want eigenlijk slaap je toch in andermans slaapkamer, bij wijze van spreken. Dan moet het extra fris zijn. Dat bereik je sneller met moderne dan traditionele producten. Persoonlijk hou ik van moderne, frisse materialen. In een oud landhuis of kasteeltje zou ik wel voor traditionele materialen kiezen. Hoewel ik een supermoderne badkamer in zo’n oude ruimte ook weer geweldig vind.” In veel ruimtes zijn keramische tegels toegepast. Hans: “Vanwege hygiëne en onderhoud vind ik dat een logische keuze voor een hotel. Voor wellness is dat natuurlijk helemaal belangrijk. Onze blote voeten laten namelijk kalk en vetten achter.” Andere wensen betroffen hoge plafonds en een grote veranda aangrenzend aan de lobby, om binnen en buiten met elkaar te verbinden.

 

”Hygiëne vinden we heel belangrijk.”

 

Looppad

In kleurgebruik en meubilair is gekozen voor voldoende afwisseling. Dit enerzijds om af te wijken van de aanpak van sommige hotelketens. In het restaurantgedeelte heeft de interieurarchitect diverse zones gecreëerd. Hierdoor ontstaat een zekere intimiteit. Een looppad, uitgevoerd in donkergrijze tegels, scheidt de overige vloervelden van hout en tapijt. Zodoende is het intensief belopen deel van de vloer optimaal slijt- en krasbestendig. Schoonmaken van het keramiek en het hout blijkt in de praktijk heel goed te doen in één en dezelfde handeling met een schrobmachine. Het type hout is hierop uitgezocht.

 

hotel de sterrenberg

 

Keuze voor Tegelgroep Nederland

“Via de interieurarchitect zijn we in contact gekomen met Tegelgroep Nederland,” vertelt Hans. “Mijn mond viel bijna open, door hoe alles gepresenteerd werd in de showroom in Andelst. Met grote gebaren, grote wanden met voorbeelden, mozaïekjes, ruimtes met leuke meubels erin. En, heel belangrijk, er werd ook goed geluisterd naar wat wij wilden. We kregen meteen het goede gevoel van ‘ze begrijpen het’. Dat was overigens vrij laat in het hele proces, pas rond oktober 2016. Dus het was allemaal best even stressen om alles op tijd binnen te hebben.”

 

“We kregen meteen het goede gevoel van ‘ze begrijpen het’.”

 

Bijzondere mogelijkheden

Voor Hotel de Sterrenberg is uiteindelijk bewust gekozen voor basic tegels, in de kleuren wit en donkergrijs. “Als ik nu terugkijk, heb ik soms een heel klein beetje mijn twijfels,” verklapt Hans voorzichtig. “Er is zoveel bijzonders mogelijk. Maar van de andere kant, dit is ook weer heel tijdloos. Dat is ook een vorm van duurzaamheid.” Bewust is gekozen voor donkere voegen, ook bij de witte tegels. Hans: “Ook weer vanwege de hygiëne. Grijs blijft altijd goed. Met een witte voeg is doorgaans wat eerder onderhoud nodig.”

 

hotel de sterrenberg

 

Toegepaste tegels

Voor de wanden in de keuken is gekozen voor witte glanzende gerectificeerde 20 x 40 cm tegels van het merk Rhein. De donkergrijze loopzone in de lobby en het restaurant is uitgevoerd in Marazzi Monolith Black Spazzolato 60 x 60 cm vloertegels. In de badkamers van de hotelkamers zijn dezelfde donkergrijze tegels toegepast, zowel op de vloer als de achterwand. De overige wandvlakken zijn weer uitgevoerd in de witte Rhein-wandtegel, echter in een maatje groter: 30 x 60 cm. Dezelfde combinatie van donkergrijze en witte tegels is toegepast in de openbare toiletten.

 

hotel de sterrenberg

 

Wellness

De wand- en vloervlakken van het wellnessgedeelte zijn op het eerste gezicht niet anders. Voor de vloer is echter gekozen voor een subtiele afwijking. Hier is de versie Marazzi Monolith Black Naturale toegepast. Bovendien is de slipvastheid hoger (R11). De 15 cm brede randen van het nieuwe zwembad zijn custom made vervaardigd uit dezelfde tegelserie. Het bestaande zwembad is niet opnieuw betegeld. Wel zijn een extra douchezone en relaxzone aan deze ruimte toegevoegd. De nieuwe vloergedeeltes hiervoor zijn eveneens uitgevoerd in de Naturale-variant en hebben ook custom made randafwerkingen.

 

hotel de sterrenberg

 

Frivole tegenhangers

De betegelde toonbanken in de lobby en het restaurant vormen frivole en opvallende tegenhangers van de tijdloze maar tegelijkertijd moderne wand- en vloeroplossingen. De voorzijde van deze meubels is bekleed met wandtegels van het merk Emil in de uitvoering 20 x 20 cm Kotto Deco Cenere. Hoewel de kleuren in het ingetogen pallet van grijs- en wittinten zitten, zorgen de uiteenlopende decors in deze serie en random plaatsing van de tegels voor een speels eigentijds effect.

 

hotel de sterrenberg

 

Afschrijfperiode

De afschrijfperiode van meubilair, vloer- en wandbekleding is met 5 jaar erg kort. “Zeker voor wat betreft de tegels moet dat geen enkel probleem vormen. We gaan er vanuit dat we er veel langer mee kunnen doen. Van het geld dat je dan overhoudt, kun je toch weer mooie andere dingen doen,” aldus Hans. Andere hotels kiezen er soms voor dat badkamers 20 of 25 jaar mee moeten gaan. Hans: “Dat vind ik wel vrij lang, hoor. Dan wordt het denk ik wel oubollig. Van de andere kant speelt duurzaamheid natuurlijk een belangrijke rol. In dat opzicht ben ik blij dat ik een kennis, die een restaurant gaat beginnen, blij heb kunnen maken met ons oude meubilair.”

 

“Van het geld dat je dan overhoudt, kun je toch weer mooie andere dingen doen.”

 

Nazorg

Het jaar voor de opening was erg hectisch, herinnert Hans zich nog goed. “Vooral vlak voor de oplevering was het een gekkenhuis. Met heel veel bouwvakkers, installateurs en leveranciers over de vloer. Dan gebeurt er wel eens een ongelukje. Soms was er nazorg nodig om bijvoorbeeld lijmresten en andere vlekken op de vloer te verwijderen. Tegelgroep Nederland heeft ons daarbij uitstekend bijgestaan met advies.”

 

hotel de sterrenberg

 

Projectpartners Hotel de Sterrenberg

  • Opdrachtgever: Hans en Petra Bom, Otterlo
  • Architect: EVE architecten, Nijverdal
  • Interieurarchitect: Etiënne Bouten (B+B Interieurarchitectuur), Beuningen
  • Installateur: ITH
  • Tegelwerk: Nijhuis Bouw, Enschede
  • Advies en levering custom made tegeloplossingen: Tegelgroep Nederland, Andelst

 

Foto’s: Tegelgroep Nederland.

 

*) Michelin voert, naast de welbekende ster, het onderscheidingsteken Bib Gourmand. Bib Gourmand staat voor een eetgelegenheid die een prima maaltijd serveert onder €37 exclusief dranken. Kortom, een restaurant met goede prijs-/kwaliteitverhouding, met bovendien een tamelijk lage prijs in absolute zin. Restaurants kunnen geen Bib Gourmand en Michelinster tegelijk hebben.

EERDER