Home > Slabs voor exclusieve interieurelementen

Slabs voor exclusieve interieurelementen

Slabs voor exclusieve interieurelementen

8 december 2017

Van de marktleider in keramische tegels mogen kwaliteit en innovatieve producten verwacht worden. Dankzij het grote netwerk van producenten en verwerkers is Tegelgroep Nederland bovendien in staat maatwerkoplossingen te bieden. Een mooi voorbeeld hiervan zijn de 20 luxueuze badkamers van het 5-sterren hotel The Duke Exclusive Suites. De wanden, vloeren én wastafelmeubels zijn custom made vervaardigd uit eenzelfde serie slabs: extreem grote en flinterdunne tegels. Met het juiste vakmanschap leiden deze innovatieve producten tot zeer exclusieve interieurelementen.

 

>>> Over het prachtige project The Duke Exclusive Suites is veel te vertellen. Vandaar een serie van drie artikelen. Het eerste artikel is een korte projectbeschrijving van het luxueuze 5-sterren hotel. Het tweede artikel gaat over de toepassing van innovatieve keramische producten voor exclusieve interieurelementen. In het derde artikel, een uitgebreid interview met Marcel Arts, General Manager van The Duke en verantwoordelijk voor de operatie en de begroting van het bouwproject, staan de ervaringen vanuit de opdrachtgever centraal. <<<

 

Slabs

Op het gebied van keramische tegels is al jarenlang een ontwikkeling gaande naar steeds grotere afmetingen. Tegels van 80 x 80 cm2, 90 x 90 cm2 en zelfs 120 x 120 cm2 worden langzaamaan eerder regel dan uitzondering. Veel producenten beschikken tegenwoordig over de productietechnische middelen om nog verder te gaan. Of je tegels van 300 x 150 cm2 groot nog steeds tegels kunt noemen, is een relevante vraag. Binnen de keramische industrie vallen deze bijzondere producten in elk geval onder de noemer ‘slabs’.

 

Out-of-the-box toepassingen

De reusachtige afmetingen gecombineerd met minuscule dikte van slechts 6 mm maakt ongekende nieuwe toepassingsvormen mogelijk. Ontwerpers kunnen nagenoeg naadloze vlakken creëren. Aan een veelgehoorde hartenwens wordt met slabs dus gehoor gegeven. Het oppervlak wordt rijker, exclusiever. Dat nodigt uit om out-of-the-box te denken. Countertops, bars, aanrechtbladen, keukenkastjes, kookeilanden, buitenkeukens, wastafels met geïntegreerde wasbakken; het is allemaal met slabs te maken. Zeker in combinatie met wand- en/of vloertegels in dezelfde serie zijn prachtige ruimtelijke effecten te creëren. Of wat te denken van slabs tegen (een deel van) het plafond? Om luxueuze accenten aan te brengen in het interieur (bijvoorbeeld boven bed, bad of keukenblok), of om zones te duiden in een loft of andere hoge ruimtes met open plattegronden.

 

Slabs voor exclusieve interieurelementen

De bar in de congresruimte van The Duke lijkt gemaakt te zijn van marmer, maar is van keramiek. Foto: Dré Wouters, The Art of Living magazine

 

Materiaalarme productie

Met slabs krijgen vloeren, wanden en exclusieve interieurelementen de allure en robuustheid van kostbaar natuursteen of marmer. De productie van de ultradunne keramische platen is echter veel efficiënter en materiaalarmer. Op gebied van onderhouds- en schoonmaakgemak heeft keramiek zich al lang en breed bewezen. Door de grote afmetingen van slabs worden naden tot een minimum beperkt. Daarmee wordt het oppervlak nog onderhoudsvriendelijker. Dat voordeel valt zeker op in vergelijking met hout. En evenals beton, natuursteen of marmer is ook die look in keramische tegels (van alle afmetingen) tegenwoordig niet meer van echt te onderscheiden.

 

Expertise en vakmanschap

De verwerking van slabs in interieurelementen vereist expertise en vakmanschap. Voor The Duke Exclusive Suites hebben Tegelgroep Nederland en interieurbouwer Gielissen dit toevertrouwd aan (natuur)steenverwerker Arte. Keramiek is een materiaal dat Arte dagelijks verwerkt in de eigen maatwerkfabriek in Helmond voor diverse toepassingen, zoals keukenwerkbladen, bar- , gevel- en zwembadbekleding, wanden en vloeren. “Het materiaal is geliefd bij ontwerpers en architecten, omdat het alle vrijheid geeft om aantrekkelijke en kleurrijke ruimtes te creëren. Het mooie aan keramiek is dat het bestaat uit 100% natuurlijke grondstoffen. Bovendien is het recyclebaar. Voor Arte een belangrijk argument, want duurzaamheid en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen staan bij het bedrijf hoog in het vaandel,” aldus Judith Rozijn, accountmanager Arte in Projecten.

 

Waterjet

Keramiek staat bekend om zijn hardheid. Vanwege deze hardheid heeft Arte de uitsparingen voor de wastafels van de badkamers van The Duke met de ‘waterjet’ gemaakt. Deze speciale machine gebruikt water, gecombineerd met zand, onder zeer hoge druk om met uiterste precisie door de keramische tegels te snijden. Deze snijtechniek is uitermate geschikt voor (afge)ronde vormen. De wastafels hebben envelopbodems gekregen. Dit zijn bodems die iets aflopen, waardoor het water eenvoudiger kan wegstromen.

 

Slabs voor exclusieve interieurelementen

Door het gesloten oppervlak van het materiaal is de bar uitermate waterdicht en krasbestendig. Foto: Dré Wouters, The Art of Living magazine

 

Barbekleding

Arte heeft ook de bar in de congresruimte van The Duke Exclusive Suites bekleed. Hierbij is gebruik gemaakt van een marmerlook keramiek. Marmerlooks zijn modieuzer en hipper dan ooit. Het heeft de uitstraling van marmer, maar met de voordelen van keramiek. Door het gesloten oppervlak is het materiaal uitermate krasbestendig en waterdicht: vlekken, zuren of sappen hebben daardoor geen kans om in het blad te trekken.

 

Slabs voor exclusieve interieurelementen

Vakmanschap in close-up: wastafels voor Thermen Bussloo. Foto: Juri Hiensch.

 

Overige projecten van Arte

In samenwerking met tal van opdrachtgevers realiseert Arte diverse projecten, zoals uitgiftebalies en koffiecorners in kantoren, wanden, vloeren en wastafels voor hotelketens, tafelbladen voor restaurants en keukenbladen voor in grootkeukens van horecagelegenheden. Een recentelijk gerealiseerd project is de vernieuwing van Thermen Bussloo, één van de mooiste, grootste en meest exclusieve sauna-, beauty- en wellnessresorts van Nederland. Voor dit project heeft Arte diverse interieurstukken gemaakt, zoals de zithoek, pantry’s en zuilen, welke zijn uitgevoerd in composiet. Een ander bijzonder project is de luxe bar in het 2-sterren restaurant Beluga Loves You. Deze bar, uitgevoerd in keramiek van Neolith TheSize, heeft een internationale allure, mede dankzij het hoge afwerkingsniveau.

 

Slabs voor exclusieve interieurelementen

De luxe bar van het 2-sterren restaurant Beluga Loves You. Foto: Arte.

 

Projectpartners The Duke Exclusive Suites

  • Opdrachtgever: Company Club The Duke, Nistelrode (vertegenwoordigd door Marcel Arts, General Manager)
  • Architect en bouwmanager: Kim van Cauter (Echo Architectuur), Eindhoven
  • Interieurarchitect: Famke van Eerd-Heinrichs
  • Ontwikkeling en projectmanagement interieur: Jurgen Vonk (Juchaji BV), Venlo
  • Interieurbouwer: Gielissen Interieurbouw, Eindhoven
  • Maatwerk wastafelmeubels: Arte, Helmond
  • Tegelwerk: Van Houtum Tegelwerken, Gemert
  • Advies en levering custom made tegeloplossingen: Tegelgroep Nederland, Andelst

EERDER